Проект Трудового кодексу – промінь світла при захисті комерційної таємниці

02.11.2017
Проект Трудового кодексу – промінь світла при захисті комерційної таємниці Проект Трудового кодексу – промінь світла при захисті комерційної таємниці

З огляду на активний розвиток цифрових технологій і все більшої уваги до такої сфери, як інтелектуальна власність, питання захисту комерційної таємниці набуває все більшої актуальності.

Ні для кого не є секретом, що в сформованих реаліях роботодавцю досить проблематично притягнути до відповідальності несумлінного співробітника, розголосившого цінну комерційну інформацію, не кажучи про те, щоб його звільнити.

Згідно з чинним законодавством, для захисту своєї комерційної таємниці, роботодавець повинен здійснити ряд дій, серед яких: внесення змін до статуту – необхідно прописати в самому статуті, що на підприємстві діє режим комерційної таємниці; затвердження положення про комерційну таємницю; внесення до трудових договорів згадки про обов’язок співробітника зберігати комерційну таємницю і дотримуватися правил / умови положення про КТ; обов’язкове укладення з працівниками окремої (цивільно-правової) угоди про нерозголошення комерційної таємниці.

Нормами нинішнього КЗпП не передбачена відповідальність співробітника за розголошення комерційної таємниці, відповідно, якщо роботодавцю стало відомо, що його співробітник під час діючих трудових відносин все-таки розголосив комерційну таємницю, звільнити такого співробітника швидко не вийде. В даному випадку роботодавцю доведеться йти по шляху дисциплінарного проступку (недотримання співробітником внутрішніх правил підприємства і т.п.) і відповідних дисциплінарних санкцій: догана ⇾ повторне порушення протягом 1 року ⇾ звільнення. В іншому випадку роботодавець буде нести ризики довгої судової тяганини через незаконне звільнення з подальшою виплатою компенсації. Як показує практика, це довгий процес (якщо ми розглядаємо ситуацію з неугодним, але знаючим свої права впертим співробітником), а якщо врахувати, що з моменту отримання першої догани співробітник робить все можливе, щоб не отримати другий, то процес проти своєї тривалості наділяється ще і складністю.

Світлом у кінці тунелю є новий проект Трудового кодексу України, який своїми положеннями вводить обов’язок співробітника дотримуватися комерційної таємниці і, що найголовніше, її розголошення може бути причиною звільнення співробітника з ініціативи роботодавця, при чому дане право роботодавця закріплено у вигляді прямої норми, що нівелює подальшу можливість трактування положень законодавця будь-яким хибним шляхом.

Однак, слід врахувати, що скористатися подібним благом нового Трудового кодексу можна лише за умови підписаної співробітником угоди про нерозголошення КТ або ж трудового договору, з вписаною умовою про нерозголошення КТ в зв’язку з виконанням трудових обов’язків.

Сьогодні в законопроект вже внесено величезну кількість правок, і ми думаємо це ще не межа, разом з тим, дуже сподіваємося, що задана траєкторія дій по врегулюванню взаємовідносин роботодавця і працівника в розрізі захисту комерційної таємниці залишиться незмінною.

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця публікація не є юридичною консультацією і надається в інформаційних цілях. При наявності конкретної проблематики по публікації, рекомендується отримання повної консультації нашими фахівцями.

Авторське право на матеріал належить Адвокатському об’єднанню WinnerLex.

Передрук матеріалів статті без чіткого посилання на ім’я автора і компанії, в якій автор працює, а також джерело запозичення – є порушенням авторських прав і тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством.